Jak se zavařovalo a nakládalo? Prozradila podzimní výstava Veselíčkova zahrádka
19. 12. 2013 / Obec v médiích / Autor: Bc. Adéla Giblová
Zavařeniny, nakládané zeleniny, houby, bylinky, sušené ovoce a nejrůznější babské zdravé recepty a rady. Taková byla Veselíčkova zahrádka – výstava, jíž v sobotu 16. listopadu uspořádalo ve Veselíčku občanské sdružení Záhoří ve spolupráci s místní mateřinkou. Lidé měli možnost si všechno nejen prohlédnout, ale leccos i ochutnat.
K mání byly hlavně marmelády, džemy a povidla. Některé druhy i docela kuriózní. Tak třeba omamná bezinková marmeláda, slaďoučká marmeláda z třešní či kyselejší z kiwi. „Sama jsem si kivi vypěstovala, chutná trochu jako po angreštu,“ uvedla majitelka receptu i hlavní pořadatelka výstavy Stanislava Čočková.
Expozici v kulturním domě doplnila i sbírka starých struhadel, hmoždířů či nádobí, zavařovacích hrnců, s pomocí nichž se odedávna recepty na uchování ovoce a zeleniny připravovaly. Kromě zeleninových a ovocných pochoutek nechyběl ani koutek pro chlapy. Z pivního se kromě několika druhů regionálního moku nesla vůně tlačenky, tvarůžků s cibulí a naložených utopenců, z lihového koutku to zase zavánělo několika druhy pálenek, medoviny, ale i naložených višní či rozinek.
„Rozinky v rumu pomáhají od bolesti kloubů,“ zněla jedna z mnoha rad, které si ženy navzájem na výstavce předávaly. Výstavu naplnily svými výrobky především místní ženy. „Název Veselíčkova zahrádka se odvozuje od našeho maskota skřítka Veselíčka a měla navnadit hlavně dospělé, aby nám zde předali něco z tradice zpracování ovoce a zeleniny v regionu,“ vysvětlila autorka Stanislava Čočková.
Kontakt
Veselíčko 68
751 25
okres Přerov
info@obec-veselicko.cz
+420 581 793 255
úřední hodiny OÚ